Wat moet je doen voor een visum?
Via internet is erg veel informatie te krijgen over het aanvragen van een visum. De beste plek om te beginnen is de site van de immigratiedienst van het betreffende land.
Zowel Australië (Oz) als Nieuw-Zeeland (NZ) werken met een puntensysteem, maar de systemen zijn niet gelijk. Via een zelftest kun je achterhalen hoeveel punten je zou kunnen scoren.
Bij NZ heb je er meer dan 100 nodig om überhaupt in aanmerking te komen. Bij Oz moet je aan 120 punten zien te komen, maar de toekenning is niet gelijk.
Ook de procedure is anders. Bij NZ dien je een Expression Of Interest (EOI) in. Als je 140 punten claimt wordt je EOI automatisch geselecteerd in tweewekelijkse rondes. Met minder kun je ook geselecteerd worden, maar je moet wel meer dan 100 hebben. Er volgt eerst een snelle check en als het geloofwaardig overkomt krijg je een Invitation To Apply for Residency. Volgens mijn zelftest kan ik 140 punten claimen, dus om NZ maak ik me weinig zorgen (mijn grootste zorg is bij beide landen dat men door de kredietcrisis plotseling de regels wijzigt!)
Een Invitation to Apply betekent: laat maar zien dat je die punten terecht claimt en als dat lukt ben je welkom.
Bij Oz werkt het anders. Ook hier kun je kijken hoeveel punten je waard bent, maar als je iets aanvraagt is dat meteen het visum zelf, er zit dus geen stap voor. Alles wat je claimt moet je dus ook meteen bewijzen met aktes, diploma's, medisch onderzoek, enzovoort (gewaarmerkte kopieën, vertalingen door gecertificeerde vertalers, noem maar op). Dat geldt voor de immigratiedienst. Maar die nemen de aanvraag pas in behandeling als je opleiding door een Australische instantie is bevestigd. En omdat ik het visum aanvraag op mijn IT-kennis maar daar geen opleiding in heb genoten, moet ik een Recognition of Prior Learning (RPL) schrijven. Daarmee moet ik aantonen dat mijn ervaring gelijk staat aan een opleiding.
De RPL bestaat uit veertien IT-onderwerpen waarover je elk een A4-tje moet volschrijven, daarbij aantonend dat je er verstand van hebt. Daarnaast moet je van twee projecten in twee A4-tjes elk vertellen wat je rol was, en moet je van alle ervaring die je aangeeft referenties meesturen. Oude werkgevers bellen dus in de hoop dat ze dat willen tekenen.
Er bestaat een Engelse site waar je oude RPLs kunt kopen. Dat heb ik gedaan, omdat ik twijfels had over wat voor tekst men verwacht. Door die voorbeelden heb ik een beter idee welke kant het op moet gaan en dat is wel een fijn gevoel. De Australian Computer Society (ACS) beoordeelt dit alles en geeft dan één woord als uitkomst: 'suitable' of 'unsuitable'. Dan ben je wel drie maanden verder...
Het is dus zaak al deze tekst zo snel mogelijk te produceren en dan de zaak in te dienen. De eigenlijke visumaanvraag duurt ook nog anderhalf jaar, dus voorlopig zijn we nog niet weg.
Omdat de aanvraag zo lang duurt en Australië zo kritisch is, hebben we besloten de visumprocedure voor beide landen in gang te zetten. Dit om te voorkomen dat je voor NZ weer aan anderhalf jaar kan beginnen als Oz 'nee' zegt!
Maar ook NZ kan nog niet in gang gezet worden, omdat je in je EOI al moet aantonen dat je Engels beheerst. Dat moet via een IELTS-examen en dat wordt niet zo vaak afgenomen. We zijn aan de beurt voor 30 mei!
Related Blog Entries
Comments
There are no comments for this entry.