Australialia
Het leek me leuk om eens een lijstje bij te houden van opmerkelijke en minder opmerkelijke zaken die het dagelijks leven hier in Australië kleuren op allerlei gebied. So here goes:
- Vrouwen gaan hier behoorlijk elegant gekleed naar het werk. Maar nette schoenen lopen vaak niet lekker en dus neemt menigeen haar nette schoenen mee naar het werk en draagt onderweg of in de pauze slippers of sportschoenen. Zo kun je dus vaak dames met rokjes, bloesjes en nogal lomp schoeisel naar de bushalte zien stappen.
- Kinderen van 16 mogen hier hun rijbewijs halen. Als ze hem zonder ongelukken van de handrem af kunnen krijgen zijn ze al geslaagd. En dan gaan ze in een stevig gemotoriseerde Holden Commodore de weg op, voorzien van een P (die anders dan ik eerder berichtte niet voor 'Permanent' maar voor 'Provisional' staat). Als ze geen Holden Commodore kunnen betalen rijden ze vaak in een oud barrel (South Australia heeft geen APK). De 'P-platers' zijn vaak betrokken bij ongelukken en ook wij begrijpen waarom. We rijden bij voorkeur met een boog om ze heen.
- Regelmatig zie je dat mensen de achterruit van hun auto gebruiken als rouwadvertentie. Dan zie je dat er bijvoorbeeld 'R.I.P. Wayne Surname, ge/bo/orte - st/er/fdag op geplakt is, soms nog met foto ook.
- 's Nachts hoor je regelmatig dat testosteronbommetjes zich uitleven met de auto door flink te scheuren en met piepende banden op te trekken. Op veel plaatsen zie je daar het resultaat van in de vorm van zwarte strepen op de weg, in allerlei motieven zoals golvende lijnen of 'donuts'.
- Het is al vaak beschreven maar het geluid van de Kookaburra, een vogel die lijkt op een ijsvogel maar iets groter is en aanzienlijk minder kleurrijk, lijkt heel erg veel op dat van een aap. Ook wordt het vaak lachen genoemd.
- Je kunt hier zelf je kenteken bepalen. De mate van vrijheid die je daarbij hebt hangt af van het bedrag dat je ervoor overhebt. Onlangs zag ik een BMW 3 serie rijden met als kenteken '3'. Vaak zijn het autoliefhebbers die wel willen betalen. Die verwerken dan de typeaanduiding of het vermogen van hun auto in het kenteken, bijvoorbeeld 'XR6 V8'. Er is een eeuwige strijd tussen Holden en Ford en laatst zag ik een individu die er geld voor over had om rond te rijden met 'FRDH8R' (Ford Hater). 'CYMRU' heb ik ook gezien (wat 'Wales' betekent in Welsh).
Je kunt ook kleurtjes kiezen, dus een roze kenteken met 'SUZY 01' kun je ook tegenkomen. Er wordt zelfs in gehandeld. 'MY BMW' moet 16.000 dollar opbrengen (nu de euro verdampt is zo'n 12.000 euro).
- In veel te veel tuinen leven honden, van die lekkere grote blaffers. Ook 's nachts blijven die buiten en ook 's nachts blaffen ze.
- De avond- en ochtendluchten zijn vaak spectaculair mooi. Men leeft zich flink uit met allerlei tinten rood, oranje en roze en voegt dramatiek toe met een palet aan grijstinten.
- Er zijn veel buitenlanders hier (en als je een paar generaties teruggaat zijn alle niet-aboriginals dat) maar er bestaat geen merkbaar vooroordeel tegen immigranten, althans niet die van de soort die een visum krijgt op basis van vaardigheden. Een stuk minder tolerant is men als het gaat om 'boat people', dat komt hier maar een beetje onze belastingcenten verteren, is de gedachte. Wij weten inmiddels wat voor impact een emigratie heeft en als wij met een bootje hadden gemoeten waarvan je niet weet of die de reis gaat halen, dan hadden wij het niet gedaan. Ik vermoed dat die mensen de reis niet ondernemen omdat ze vonden dat in de huidige baan hun innerlijke creativiteit niet optimaal tot ontplooiing kwam.
Ook wordt vaak neergekeken op de Aboriginals, waar veel problemen bestaan met alcohol en geweld. Tja, een vreemd volk komt je land overnemen en verlangt van je dat je stopt met jagen-verzamelen, een stropdas omdoet en gaat streven naar een zo groot mogelijke televisie. Dat wringt en ik vrees dat er nog wel wat generaties nodig zijn om die problemen op te lossen.
Het meest sneu is nog wel dat hun oorspronkelijke manier van leven de planeet niet stukmaakt en die van ons wel. Maar ja, wij willen niet overal lopend naartoe. Helemaal niet als je dan ook nog eens achter je eten aan moet.
- De gazons zijn van een slim soort gras dat de nadelen van gras (maaien) met die van klimop combineert. Volgens mij stamt het rechtstreeks af van de Triffids. Het groeit niet alleen omhoog maar heeft ook ondergrondse uitschieters zijwaarts, dus na een paar warme dagen en een regenbuitje heb je opeens overal gras waar je het eerst niet had. En ook niet wilde hebben.
- Politici op de televisie zijn nog kinderachtiger dan die we in Nederland gewend waren. De regering praat over onverantwoordelijke onzin van de oppositie, die noemen op hun beurt de regering dieven en leugenaars. Dat mag hier in pittiger bewoordingen dan in Nederland. Ook borden in demonstraties liegen er niet om, regelrechte scheldwoorden staan erop met vermelding van wie bedoeld wordt.
- De wisselstrook bestaat hier ook. Sterker nog: de snelweg tussen ons huis en de stad bestaat uit niks anders dan wisselstroken. 's Morgens rij je naar de stad, en 's middags rij je over precies dezelfde snelweg weer naar huis. Beide keren eenrichtingsverkeer dus.
- Golf is de laatste jaren wat minder elitair geworden in Nederland. Hier is het dat nooit echt geweest denk ik. Mannen met wilde baarden, ruig haar en rugbyshirts die strak staan van de bierbuiken zie je hier regelmatig een balletje slaan. Daarbij zorgt een blikje bier voor het onderhoud van de bierbuik.
- Op de lijnbussen zit aan de kant van de bestuurder een sticker op het raam of je zo vriendelijk wil zijn niet via het raam de bus binnen te gaan. Dan vraag ik me direct af: kwam dat zo vaak voor dat men een commissie heeft opgericht die deze stickers heeft ingevoerd (na uiteraard een adviesbureautje of wat te hebben ingehuurd)?
- In de auto op weg naar het werk luisteren we naar de radio. Zo'n gezellig programma waar drie gezellige mensen gezellig kwebbelen tussen de gezellige muziek door. Het rare is dat ze net zo gezellig reclame kwebbelen. Dan vertellen ze elkaar en de luisteraar dat de buns van Baker's Delight zo lekker zijn, met echt fruit en echte spices, precies als de slogan. De verkeersmeneer in het nieuws zegt waar de files zijn en dat je voor een bandenaanbieding naar een of ander tyrecentre moet. Nogal ongeloofwaardig maar wat erger is: je vertrouwt niet meer in de oprechtheid van al het andere wat ze zeggen.
- Met grote regelmaat kun je hier veelkleurige vogels in de bomen of op het gras zien zitten, al hoor je ze vooral vaak. Regenboogpapagaaien, witte kakatoe's met gele kuif, Galahs (roze met grijs), je ziet van alles. Maar het meest zie je Magpies, die zijn zwart-wit.
- De stopcontacten zijn hier allemaal uitgevoerd met een schakelaar. Sommige hebben zelfs een lampje dat brandt als het stopcontact aan staat en er dus stroom op staat. Dat is waarschijnlijk gedaan voor extra veiligheid. De bedenker van dit systeem had geen kinderen van één en twee jaar oud denk ik, want bij ons staan de stopcontacten waar de kinderen bij kunnen permanent aan. Anders is dat leuke lampje er niet.
- In Australië is er in elk geval één ding beter geregeld dan in Nederland: als een feestdag op een dag valt die toch al vrij is, zoals een weekend, dan wordt die feestdag verplaatst naar de eerstvolgende werkdag. Zo hebben ze hier ANZAC day, waarbij herdacht wordt dat een combinatie van het Australische en Nieuw-Zeelandse leger zwaar gevochten heeft in de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar valt die samen met paasmaandag. En om die reden hebben we nu een heerlijk extra lang weekend gehad, van goede vrijdag via paasmaandag tot en met dinsdag ANZAC day.
Bekijk foto's
Comments
There are no comments for this entry.