PostHeaderIconAustralialia

Het leek me leuk om eens een lijstje bij te houden van opmerkelijke en minder opmerkelijke zaken die het dagelijks leven hier in Australië kleuren op allerlei gebied. So here goes:

- Vrouwen gaan hier behoorlijk elegant gekleed naar het werk. Maar nette schoenen lopen vaak niet lekker en dus neemt menigeen haar nette schoenen mee naar het werk en draagt onderweg of in de pauze slippers of sportschoenen. Zo kun je dus vaak dames met rokjes, bloesjes en nogal lomp schoeisel naar de bushalte zien stappen.

- Kinderen van 16 mogen hier hun rijbewijs halen. Als ze hem zonder ongelukken van de handrem af kunnen krijgen zijn ze al geslaagd. En dan gaan ze in een stevig gemotoriseerde Holden Commodore de weg op, voorzien van een P (die anders dan ik eerder berichtte niet voor 'Permanent' maar voor 'Provisional' staat). Als ze geen Holden Commodore kunnen betalen rijden ze vaak in een oud barrel (South Australia heeft geen APK). De 'P-platers' zijn vaak betrokken bij ongelukken en ook wij begrijpen waarom. We rijden bij voorkeur met een boog om ze heen.

- Regelmatig zie je dat mensen de achterruit van hun auto gebruiken als rouwadvertentie. Dan zie je dat er bijvoorbeeld 'R.I.P. Wayne Surname, ge/bo/orte - st/er/fdag op geplakt is, soms nog met foto ook.

- 's Nachts hoor je regelmatig dat testosteronbommetjes zich uitleven met de auto door flink te scheuren en met piepende banden op te trekken. Op veel plaatsen zie je daar het resultaat van in de vorm van zwarte strepen op de weg, in allerlei motieven zoals golvende lijnen of 'donuts'.

- Het is al vaak beschreven maar het geluid van de Kookaburra, een vogel die lijkt op een ijsvogel maar iets groter is en aanzienlijk minder kleurrijk, lijkt heel erg veel op dat van een aap. Ook wordt het vaak lachen genoemd.

- Je kunt hier zelf je kenteken bepalen. De mate van vrijheid die je daarbij hebt hangt af van het bedrag dat je ervoor overhebt. Onlangs zag ik een BMW 3 serie rijden met als kenteken '3'. Vaak zijn het autoliefhebbers die wel willen betalen. Die verwerken dan de typeaanduiding of het vermogen van hun auto in het kenteken, bijvoorbeeld 'XR6 V8'. Er is een eeuwige strijd tussen Holden en Ford en laatst zag ik een individu die er geld voor over had om rond te rijden met 'FRDH8R' (Ford Hater). 'CYMRU' heb ik ook gezien (wat 'Wales' betekent in Welsh).
Je kunt ook kleurtjes kiezen, dus een roze kenteken met 'SUZY 01' kun je ook tegenkomen. Er wordt zelfs in gehandeld. 'MY BMW' moet 16.000 dollar opbrengen (nu de euro verdampt is zo'n 12.000 euro).

- In veel te veel tuinen leven honden, van die lekkere grote blaffers. Ook 's nachts blijven die buiten en ook 's nachts blaffen ze.

- De avond- en ochtendluchten zijn vaak spectaculair mooi. Men leeft zich flink uit met allerlei tinten rood, oranje en roze en voegt dramatiek toe met een palet aan grijstinten.

- Er zijn veel buitenlanders hier (en als je een paar generaties teruggaat zijn alle niet-aboriginals dat) maar er bestaat geen merkbaar vooroordeel tegen immigranten, althans niet die van de soort die een visum krijgt op basis van vaardigheden. Een stuk minder tolerant is men als het gaat om 'boat people', dat komt hier maar een beetje onze belastingcenten verteren, is de gedachte. Wij weten inmiddels wat voor impact een emigratie heeft en als wij met een bootje hadden gemoeten waarvan je niet weet of die de reis gaat halen, dan hadden wij het niet gedaan. Ik vermoed dat die mensen de reis niet ondernemen omdat ze vonden dat in de huidige baan hun innerlijke creativiteit niet optimaal tot ontplooiing kwam.
Ook wordt vaak neergekeken op de Aboriginals, waar veel problemen bestaan met alcohol en geweld. Tja, een vreemd volk komt je land overnemen en verlangt van je dat je stopt met jagen-verzamelen, een stropdas omdoet en gaat streven naar een zo groot mogelijke televisie. Dat wringt en ik vrees dat er nog wel wat generaties nodig zijn om die problemen op te lossen.
Het meest sneu is nog wel dat hun oorspronkelijke manier van leven de planeet niet stukmaakt en die van ons wel. Maar ja, wij willen niet overal lopend naartoe. Helemaal niet als je dan ook nog eens achter je eten aan moet.

- De gazons zijn van een slim soort gras dat de nadelen van gras (maaien) met die van klimop combineert. Volgens mij stamt het rechtstreeks af van de Triffids. Het groeit niet alleen omhoog maar heeft ook ondergrondse uitschieters zijwaarts, dus na een paar warme dagen en een regenbuitje heb je opeens overal gras waar je het eerst niet had. En ook niet wilde hebben.

- Politici op de televisie zijn nog kinderachtiger dan die we in Nederland gewend waren. De regering praat over onverantwoordelijke onzin van de oppositie, die noemen op hun beurt de regering dieven en leugenaars. Dat mag hier in pittiger bewoordingen dan in Nederland. Ook borden in demonstraties liegen er niet om, regelrechte scheldwoorden staan erop met vermelding van wie bedoeld wordt.

- De wisselstrook bestaat hier ook. Sterker nog: de snelweg tussen ons huis en de stad bestaat uit niks anders dan wisselstroken. 's Morgens rij je naar de stad, en 's middags rij je over precies dezelfde snelweg weer naar huis. Beide keren eenrichtingsverkeer dus.

- Golf is de laatste jaren wat minder elitair geworden in Nederland. Hier is het dat nooit echt geweest denk ik. Mannen met wilde baarden, ruig haar en rugbyshirts die strak staan van de bierbuiken zie je hier regelmatig een balletje slaan. Daarbij zorgt een blikje bier voor het onderhoud van de bierbuik.

- Op de lijnbussen zit aan de kant van de bestuurder een sticker op het raam of je zo vriendelijk wil zijn niet via het raam de bus binnen te gaan. Dan vraag ik me direct af: kwam dat zo vaak voor dat men een commissie heeft opgericht die deze stickers heeft ingevoerd (na uiteraard een adviesbureautje of wat te hebben ingehuurd)?

- In de auto op weg naar het werk luisteren we naar de radio. Zo'n gezellig programma waar drie gezellige mensen gezellig kwebbelen tussen de gezellige muziek door. Het rare is dat ze net zo gezellig reclame kwebbelen. Dan vertellen ze elkaar en de luisteraar dat de buns van Baker's Delight zo lekker zijn, met echt fruit en echte spices, precies als de slogan. De verkeersmeneer in het nieuws zegt waar de files zijn en dat je voor een bandenaanbieding naar een of ander tyrecentre moet. Nogal ongeloofwaardig maar wat erger is: je vertrouwt niet meer in de oprechtheid van al het andere wat ze zeggen.

- Met grote regelmaat kun je hier veelkleurige vogels in de bomen of op het gras zien zitten, al hoor je ze vooral vaak. Regenboogpapagaaien, witte kakatoe's met gele kuif, Galahs (roze met grijs), je ziet van alles. Maar het meest zie je Magpies, die zijn zwart-wit.

- De stopcontacten zijn hier allemaal uitgevoerd met een schakelaar. Sommige hebben zelfs een lampje dat brandt als het stopcontact aan staat en er dus stroom op staat. Dat is waarschijnlijk gedaan voor extra veiligheid. De bedenker van dit systeem had geen kinderen van één en twee jaar oud denk ik, want bij ons staan de stopcontacten waar de kinderen bij kunnen permanent aan. Anders is dat leuke lampje er niet.

- In Australië is er in elk geval één ding beter geregeld dan in Nederland: als een feestdag op een dag valt die toch al vrij is, zoals een weekend, dan wordt die feestdag verplaatst naar de eerstvolgende werkdag. Zo hebben ze hier ANZAC day, waarbij herdacht wordt dat een combinatie van het Australische en Nieuw-Zeelandse leger zwaar gevochten heeft in de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar valt die samen met paasmaandag. En om die reden hebben we nu een heerlijk extra lang weekend gehad, van goede vrijdag via paasmaandag tot en met dinsdag ANZAC day.

Bekijk foto's

Comments

There are no comments for this entry.

Search
Search in all entries:


Calendar
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
All Pictures
Pathfinder Special (19)
Everything is awesome (16)
Estafette (35)
Bruiloft (26)
Road Trip (57)
Sous vide (21)
Sint Laurens (30)
Jan Splinter (18)
Lazy Sundays (32)
Grampians (38)
Wielen (27)
Denen (26)
Strikers kampioen (37)
Min of meer vakantie (39)
Warm en koud (30)
Zomerklaar (26)
Draad weer oppakken (33)
Getallen en grafiekjes (19)
Danoontje Powerrr (28)
Opgestoerd (28)
Kleine kinderen worden groot (37)
0 naar 42 in 10 (40)
Life is Bright (63)
Cirkel is ovaal (46)
Mini kampeertrip (40)
Moet niet lekker worden (30)
bij kaarslicht (26)
Uitgeteld (28)
Het heen en weer (42)
Radiostilte (35)
Wiede wiede wagen (34)
Net werk (35)
Nieuwe spullen (36)
From Holland (27)
Zaankanters (24)
Tussendoortjes (32)
Australische vakantie (58)
Op je gezondheid (44)
Ambulance Chaser (35)
Omweg is terug (24)
Vliegvakantie (36)
Puur helder (15)
Laatste keer (17)
Herbeginnen (16)
Veel te druk (18)
Stansbury (44)
Er in en er uit (14)
Great Indoors (26)
Loopt lekker (19)
Brandhout (22)
Herfst geworden (22)
Latertjes (32)
Fikkie stoken buiten en binnen (46)
by 3 wickets (27)
Giftige bruine (35)
Doorbroken (17)
Aftellen geblazen (24)
Schooljongens (38)
Zonder zijwieltjes (87)
Reuzenschildpad (36)
Blog aan het been (70)
Morialta en Melbourne (36)
zwart (34)
Zware jongens (14)
Zijn en of haar gangetje (12)
Zevenmijlslaarzen (18)
Wisselend succes (20)
Wining and dining (39)
Willunga (11)
Werkweek (8)
Week2 (21)
We zitten er warmpjes bij (8)
Waterschade (23)
Wallace and grommets (25)
Waar is de vakantie (33)
Vouwfiets (7)
Verhuizen en vallen (17)
Van huis naar thuis (15)
Van eigen bodem (18)
Tranenparty (9)
Tour Down Under (10)
Tien (9)
Thuis maar dan anders (25)
Teveel nieuws (13)
test (5)
Technicolor (9)
Sweet Windy and Lofty (14)
Summer in the city (12)
Stuivertje wisselen (12)
Strand en park (10)
Stijgende lijn (29)
Steeds slimmer (9)
Stapje voor stapje (10)
Spanning maar geen sensatie (11)
Snotneusjes (15)
Sleepover (19)
Sedunary (13)
Schoon genoeg (9)
Ride to work (18)
Racen (10)
Quite a shock (17)
Queen or King of the Mountain (14)
Pyjama drama (28)
Pitstop (19)
Performance enhancement (21)
Party time (21)
Party animals (19)
Paasplaatjes (24)
Overlopers (17)
Out with the new (22)
Out camping (35)
Open deur (29)
Op de lange latten (48)
Onkaparinga (26)
Nul uit drie of twee uit drie (18)
Nieuwe uitdaging of toch niet (21)
Nieuwe start (20)
Niet zonder ongelukken (27)
Nice work (27)
Nazomeren (23)
Naar de kraaien (10)
Mount Lofty Challenge (11)
Moeder en kind (19)
Moe what else is new (23)
Mildura (14)
Michelinmannetje (13)
Met blijdschap (9)
Merry Christmas (7)
Meerdere mijlpalen bereikt als het goed is (14)
Magpie swoop (21)
Lustrum (10)
Lopende zaken (9)
Logeerpartijtje (10)
Little brother (12)
Lijmpoging (16)
Lichtpuntjes naar kerst (10)
Lekker weg in eigen land (48)
Laurens zonder L (25)
Late arrival (29)
LAT Relatie (22)
Lady Luck (6)
Koperdriehoek (34)
Koala ervaring (18)
Kleurrijke week (10)
Kijken naar de koers (5)
Kiezen met verstand (14)
Kastje en muur (15)
Kapot (18)
Kamperen en snoeien (14)
Kaasfondue (21)
Just add water (16)
Jingle all the way (49)
In drieen (20)
In aantocht (14)
Huis nummer 14 (16)
Housewarming en andere feestjes (9)
Hoog bezoek no2 (34)
Hoog bezoek (16)
Highway to the crumbs (6)
Het vliegt voorbij (9)
Het leven een feest (12)
Heet onder de voeten (50)
Heen en heen (45)
Harder dan alles (16)
Happy New Year (40)
Happy Holidays (25)
Halfvol (14)
Hairy fairy (11)
Goed op weg (8)
Gelijk prijs (10)
Geen roze bril (8)
Geen examen wel uitslag (13)
Gebak in overvloed (37)
Gaan en komen (17)
Filterzand (9)
Filmpje (16)
Fikkie (24)
Fietsfestijn (21)
Fietsen geeft vleugels (26)
Fiets en Fair (20)
Feesten partijen (22)
Feestdagen (22)
Farewell (15)
Etappekast (16)
Entertaining (12)
Egghunt (3)
Eerste tweede laatste (29)
Eerste keer (34)
Eerste diploma (32)
Eenjarig (46)
Een zalig paasfeest (27)
Een man met een missie (17)
Een beetje van alles (12)
Dutch Tall Ships (30)
Duizend duizendpoten (47)
Downs maar vooral ups (15)
Diversen 1 (27)
De zoo en zo (29)
De ultieme test (24)
De tijd vliegt de cake nog net niet (28)
De pot op (5)
De gemotoriseerde mens (13)
De dubbele 21 (19)
De conferentie van Auckland (3)
De bumper bummer (21)
Dat kon je wel zien (16)
Daar zij licht (11)
Corkscrew Revanche (14)
Climb that bridge (13)
City to bay (14)
Chillen (9)
Buurten bij buren (16)
Buitelingen (15)
Brokkenpiloot (21)
Breekt zo lekker de week (18)
Bramen (15)
Borrelen (13)
Bikkel op bezoek (16)
Bijna maar toch niet (13)
Bergbeklimmen (17)
Begin Pauze Einde (12)
Badkamergeheimen (18)
Back in the Saddle (15)
Baanvak en wissel (10)
Autojacht (25)
Australialia (11)
Amys Ride (17)
Amy oh my (13)
Achter de rug (14)
Aan het werk (14)
39 (15)
32 lentes en lente (14)
All Entries
  Pathfinder Special
  Everything is awesome
  Estafette
  Bruiloft
  Road Trip
  Sous vide
  Sint Laurens
  Jan Splinter
  Lazy Sundays
  Grampians
  Wielen
  Denen
  Strikers kampioen
  Min of meer vakantie
  Warm en koud
  Zomerklaar
  De draad weer oppakken
  Getallen en grafiekjes
  Danoontje Powerrr
  Opgestoerd
  Nederland zet de Bloemetjes buiten
  Kleine kinderen worden groot
  Van 0 naar 42 in 10 jaar
  Life is Bright
  De cirkel is ovaal
  Mini kampeertrip
  Het was weer raak
  Het moet niet lekker worden!
  Dineetje bij kaarslicht
  Uitgeteld
  Het heen en weer
  Radiostilte
  Wiede wiede wagen
  Net werk
  Veel nieuwe spullen
  Dirk fom Holland
  Boer zoekt Zaankanters
  Tussendoortjes
  Australische vakantie
  Op je gezondheid
  Ambulance Chaser
  De omweg is terug
  Vliegvakantie
  Puur helder water
  Laatste keer
  Herbeginnen
  Veel te druk
  Naar Stansbury en de rug
  Er in en er uit
  The Great Indoors
  Loopt lekker
  Brandhout
  Herfst geworden
  Latertjes
  Fikkie stoken buiten en binnen
  Australia won by 3 wickets
  Giftige bruine
  Doorbroken
  Aftellen geblazen
  Twee schooljongens
  Zonder zijwieltjes
  Reuzenschildpad
  Blog aan het been
  Bloemlezing 4
  Morialta en Melbourne
  Buitelingen
  Fiets en Fair
  Wining and dining
  Gebak in overvloed
  Verhuizing naar Amerika
  Encore
  Feesten en partijen
  Borrelen
  Fikkie
  De tijd vliegt de cake nog net niet
  Koperdriehoek
  Moe what else is new
  Wallace and grommets
  Meerdere mijlpalen bereikt als het goed is
  Sleepover
  Hoog bezoek no2
  Wisselend succes
  Nieuwe start
  Nazomeren
  Nieuwe uitdaging of toch niet
  Achter de rug
  Niet zonder ongelukken
  Heet onder de voeten
  Happy New Year
  Party animals
  Autojacht
  De ultieme test
  Queen or King of the mountain
  De dubbele 21
  Late arrival
  De open deur
  Dutch Tall Ships
  Waterschade
  De bumper bummer
  Just add water
  Koala Ervaring
  Quite a shock
  Eerste diploma
  Technicolor
  Eerste keer
  Twee keer een heenreis
  Mildura
  39
  Kapot
  Racen
  The hairy fairy
  Tien
  Onkaparinga
  Fietsfestijn
  Performance enhancement
  Highway to the crumbs
  Jingle all the way
  Buurten bij buren
  Het leven een feest
  Al het goede komt in drieën
  Pitstop
  Filmpje
  Out camping
  Amy oh my
  Badkamergeheimen
  Kamperen en snoeien
  Ride to work
  Hoog bezoek
  Stijgende lijn
  Halfvol
  City to bay
  Back in the Saddle
  In aantocht
  Vouwfiets
  Fietsen geeft je vleugels
  Lady Luck heeft pauze
  Harder dan alles
  Party time
  Pyjama drama
  Etappekast
  Michelinmannetje
  Naar de kraaien
  Van eigen bodem
  Van het kastje en de muur
  Waar is de vakantie?
  Laurens zonder L
  Farewell
  Een pijnlijke leegte
  Kiezen met verstand
  Baanvak en wissel
  Zijn en of haar gangetje
  Gelijk prijs
  Out with the new
  Met blijdschap delen wij mee
  Stuivertje wisselen
  Paasplaatjes
  Egg Hunt
  Verhuizen en vallen
  Mijn bekering
  Revanche op Corkscrew
  Mount Lofty Challenge (min of meer)
  Summer in the city
  Willunga
  Bramen
  Bloemlezing 3
  Aan het werk dan maar zeker?
  Filterzand
  Lustrum
  Werkweek
  Feestdagen
  Het breekt zo lekker de week
  Geen roze bril
  Op de lange latten
  Duizend duizendpoten
  We'll climb that bridge when we come to it
  Zevenmijlslaarzen
  Draad- en draadloosloos
  De eerste, de tweede en de laatste
  Het is een gaan en komen
  Bikkel op bezoek
  Entertaining
  Amy’s ride
  Van huis naar thuis
  Goed op weg
  Bloemlezing II
  Schoon genoeg
  Thuis maar dan anders
  Een kleurrijke week
  Magpie swoop
  Tristan Bloemlezing
  Little brother is watching you
  Downs, maar vooral ups
  De pot op
  Teveel nieuws voor één week!
  Kaasfondue in de lente
  Jaar
  Moeder en kind
  LAT Relatie
  Het leven down under staat op z'n kop
  Overlopers
  Tristan Treuzel
  Chillen!
  Feest
  Een dierentuin
  Kijken naar de koers
  Snotneusjes
  Dat kon je wel zien dat was ik
  Lijmpoging
  Steeds slimmer
  Daar zij licht
  Lopende zaken
  Het vliegt voorbij
  Sweet, Windy and Lofty
  De conferentie van Auckland (evaluatierapport)
  Housewarming en andere feestjes
  Een zalig paasfeest
  Australialia
  Een man met een missie
  Fail te moeilijk
  We zitten er warmpjes bij
  Nog geen examen maar wel al de uitslag
  Brokkenpiloot
  Een beetje van alles
  Zware jongens
  Vergeten omdat het in de agenda stond
  Australiërs hebben geen ballen
  Bergbeklimmen
  De val van de muur
  De gemotoriseerde mens
  Bijna... maar toch niet
  De L van Laurens
  Nul uit drie of twee uit drie?
  Tour Down Under
  De zoo en zo
  Het werkt weer
  Lekker weg in eigen land
  Lichtpuntjes naar kerst
  Happy Holidays!
  Such a perfect day
  Van confusion naar surety
  Er is één éénjarig
  Verwennerij en interviews
  Begin, Pauze, Einde
  Merry Christmas
  Stapje voor stapje
  Spanning maar geen sensatie
  Much ado about nothing
  Huis nummer 14 heeft huisnummer 5
  Gezelligheid, ontspanning en stress
  Strand en park
  32 lentes en lente
  Nice work (if you can get it)
  Sedunary Road
  In de verlenging
  Onze ozzie boys!
  Zwart voor de ogen
  Creepy Crawlies
  Verkennen en wennen
  Creche, regelwerk en uitstapjes
  Een hoop kennismakingen
  Plaatjes bij de praatjes
  The kids...and some more
  Finally een stukje van mij...
  Op reis zonder sleutels
  De Tranenparty
  Nog latere (en dus zwaardere) loodjes
  De laatste loodjes
  Een Dak Down Under!
  Visum staat in het paspoort!
  Weer een stap gezet
  Sorry, geen interviews
  Visum ophalen in Berlijn
  Case Officer voor Nieuw-Zeeland!
  Visum Australië binnen!
  Medische keuring Australië
  Australië: Case Officer toegewezen
  Julian is er!
  Aanvraag ontvangen door NZ
  Aanvraag NZ op de post!
  Medical examination NZ
  Foto voor medical NZ
  Toch vervolg aan Nieuw-Zeeland
  Aanvraag Australië voltooid
  Visumaanvraag Australië ingediend
  Huis verlaten en overgedragen
  Wijzigingen in immigratieregeling
  Uitslag van de ACS!
  Gemeen mailtje van de ACS
  Informatiemap van NZ binnen
  Invitation To Apply!
  Nieuws na de vakantie
  Pff... RPL klaar en op de bus
  EOI selected!
  EOI ingediend
  Uitslag IELTS binnen!
  IELTS: English spoken
  Van eigen beek naar Oosterbeek
  Vaarwel Eduard
  RPL en referenties...
  Wat moet je doen voor een visum?
  Australië of Nieuw-Zeeland?
  Emigreren: waarheen, waarvoor?
About Us

Karla, Laurens, Tristan en Julian
Op dit blog houden we geïnteresseerden op de hoogte van onze emigratie.