PostHeaderIconOnkaparinga

Misschien een wat vreemd aandoende titel, maar Onkaparinga is de gemeente waar onze suburb onder valt. En daar viel de afgelopen week veel te beleven! (sorry alvast voor de lap tekst, we beleven teveel!)
Zaterdag was het Australia Day, een dag waarop men viert hoe fijn het is om in Australië te wonen. Het komt het dichtstbij koninginnedag in Nederland denk ik. We hadden een volle dag met leuke dingen gepland maar de start was niet zo goed: Julian had om zes uur een nat bed en Tristan begon de dag met overgeven. Hij was een beetje slapjes in de ochtend maar hij kon wel mee met alles. Ik ging er vroeg vandoor om op de fiets naar de Old Willunga Hill te fietsen, alwaar ik mijn persoonlijk record met ruim anderhalve minuut scherper stelde dankzij de wonderfiets (en wat techniek en conditie). Daarna ontmoette ik Karla en de kinderen in McLaren Vale, waar in het mooie visitor centre een gratis ontbijt georganiseerd was door Onkaparinga Council. Dat was erg gezellig, al at Tristan maar weinig en wat hij at zagen we later terug. Een verder minpuntje was een harde knal. Toen we geïrriteerd om ons heen keken wie er met vuurwerk bezig was zagen we niks, maar het bleek het fietsje van Julian te zijn dat een spectaculaire klapband kreeg terwijl het gewoon in het gras lag. Gelukkig was de fietsenwinkel in McLaren Vale open en konden we een nieuw bandje laten monteren.
Na het ontbijt was het tijd om naar het centrum te gaan, want daar was de start van de Tour Down Under etappe die zou finishen op de top van Old Willunga Hill. Bij de start kan je leuk kijken naar de renners, managers en het materiaal. Zo waren we vlakbij Jens Voigt, die een handtekening zette op Tristans fietsje, bij wereldkampioen Philippe Gilbert maar ook bij Erik Dekker en vele andere fietsgrootheden.
Na de start en twee passages (met koffie tussendoor) zijn we naar Willunga gegaan om daar op de heuvel te gaan staan voor nog twee doorkomsten. Dat is altijd mooi: je ziet eerst de helicopters boven de bomen vliegen en dan weet je dat de renners eraan komen. Toen dat voorbij was zijn we naar het proeflokaal van Vale Ale gegaan voor een paar welverdiende pinten. Verdiend waaraan is niet helemaal duidelijk, maar niettemin verdiend. De kinderen voelden zich ondertussen allebei prima ondanks het feit dat ze geen middagslaapje hadden gehad.
Toen we klaar waren met de Vale Ale zijn we naar de South Adelaide Football Club Oval gegaan, een stadion niet zo ver bij ons vandaan. Daar was door de Onkaparinga Council een heel avondprogramma gepland met speciale aandacht voor gezinnen met kinderen, en dat allemaal gratis. Er was een klimmuur, je kon dieren bekijken en nog veel meer. We hebben met de kinderen een ritje op kamelen gemaakt, het verbaasde me dat Tristan dat ook nog durfde toen we aan de beurt waren. Peter Combe trad ook op. Hij is een singer/songwriter van vooral kinderliedjes en er zijn al heel wat mensen van klein tot groot opgegroeid met zijn repertoire. Het is de man die verantwoordelijk is voor 'Wash Your Face in Orange Juice' waar Tristan een keer mee thuiskwam, dus het was erg leuk hem uit te leggen dat de man die het nu zong het liedje bedacht had.
De avond werd afgesloten met een twintig minuten durend professioneel vuurwerk. We besloten vlak voordat dat zover was alvast het stadion uit te gaan om de file voor te zijn en dat pakte geweldig uit. We vonden een plek waar we het fantastisch konden zien en het bijkomend voordeel was dat de kinderen vanuit de auto konden kijken, waar de knallen genoeg gedempt werden om niet meer eng te zijn. Het vuurwerk was echt heel mooi om te zien en het was de perfecte afsluiting van wat ondanks de lastige start een perfecte dag is geworden.

De volgende dag heeft Karla op de fiets ook haar records laten sneuvelen, we zijn goed bezig. De kinderen speelden ondertussen leuk. Die middag was het tijd voor alweer de laatste etappe van de Tour Down Under. Die vond plaats in de stad en we hebben na afloop gekeken naar de huldiging van de Nederlandse winnaar Tom Jelte Slagter. Daar was ook Bernard Hinault bij. Na de huldiging zijn we op een terrasje gaan zitten achter het podium en na een tijdje zagen we dat alle gehuldigde renners weer weg waren, behalve Tom Jelte Slagter. Toen iedereen weg was kwam hij naar buiten met Erik Dekker en ik heb hem (in het Nederlands uiteraard) gefeliciteerd en om een handtekening gevraagd. Zowel van hem als van Erik Dekker prijken er nu dus ook handtekeningen op de fietsjes van de boys (en van de winnaar ook op Karla haar TDU pet). Ik heb zelfs even met Erik Dekker staan keuvelen. Toch een wonderlijke ervaring, om jaren nadat ik hem op televisie touretappes heb zien winnen gewoon even met hem te staan kletsen in Australië!

Maandag was een vrije dag, zo aardig zijn ze hier als de feestdag in het weekend valt. Het plan was om ons te splitsen zodat Karla met Tristan scones kon bakken en ik met Julian wat leuks zou gaan doen om hem wat één op één aandacht te geven zonder ondergesneeuwd te raken door zijn broertje. Maar het weer was slecht en Julian en Tristan waren erg leuk met elkaar aan het spelen (met een minimum aan ruzie) dus hebben we dat toch niet gedaan. Karla heeft de scones wel gebakken, maar met allebei de jongens. Ook zijn we begonnen met Julian iets langer op te houden 's avonds. We douchen ze tegelijk maar dan gaat Tristan naar bed (die slaapt altijd snel) en blijft Julian nog eventjes bij ons op de bank zitten. Dat lijkt goed te werken, hij krijgt zo de kans om na het geren en gevlieg van de hele dag wat tot rust te komen en dat zorgt ervoor dat hij minder hyper in bed ligt en daardoor minder hard en korter zingt en roept. Verder begeleiden we hem wat intensiever en zijn we streken voor door ze te verwachten en wat meer te coachen. Als je bijvoorbeeld zegt dat hij iets met twee handjes moet vasthouden, dan weet je zeker dat hij meteen met één gaat proberen. Als je dat weet blijf je dus even kijken en zeg je direct: Nee Julian, twee handjes! En dan is er weinig aan de hand, in plaats van dat alles over de grond gaat met bijbehorende scene. Wel probeert Julian nu van alles uit om zijn zin te krijgen, zoals Tristan dat op zich ook deed. Hij is om de haverklap 'boos op jij' en we zijn niet zijn vriendje. Gister wilde hij een extra dekentje mee naar bed, maar dat ligt al helemaal vol dus dat mocht niet. Toen zei het kleine manipulatortje 'nu ga ik schreeuwen in bed'. Maar als je dan heel kalm zegt dat je dat een beetje flauw vindt en dat nou eenmaal niet alles mag, dan haal je ook daar de angel weer uit.
Het gedrag op de creche is ook al wat beter. Voor ze erheen gaan nemen we even door wat niet mag en als ze terugkomen vragen we ernaar en geven complimenten als het goed ging. Wel gooide hij gister zand en blijft hij vervelend doen als hij verschoond wordt, dus erbij blijven is het devies.
Tristan is ook nog steeds een heel lief jongetje. Aan het ontbijt prezen we hem ergens om en toen zei hij "dat komt omdat ik altijd clever ben". Hij houdt veel meer dan Julian van knuffelen en komt vaak op je schoot zitten, dat vind ik erg leuk. Wat wel jammer is, is dat hij grote moeite heeft Julian met rust te laten. Julian kan best goed alleen spelen maar Tristan gaat er meteen naartoe. Ook als Julian iets geks zegt wat hij verzonnen heeft ('ik ben daddy' bijvoorbeeld), dan zegt Tristan meteen 'nee Julian' en als je dat niet in de kiem smoort is dat weer een nieuwe ruzie tussen de twee.
Na zo'n weekend waren we wel weer toe aan een beetje bijkomen op het werk. Er komt een conferentie aan van het bedrijf waar ik werk en daar is ook een training onderdeel van. Mij werd gevraagd de training manual te 'proofreaden' en ik haalde er elf pagina's aan fouten uit, voor het grootste deel grammaticale en spelfouten. Toch wel grappig als je anders dan de schrijver niet Engels als moedertaal hebt. Op dinsdagavond was ik opeens misselijk en daardoor sliep ik heel slecht. Na twee uur viel ik eindelijk in slaap... voor tien minuten. Vanaf dat moment tot vier uur in de ochtend waren de kinderen ons om de beurt aan het wakker houden. Julian voelde zich ook niet zo goed en huilde dus vaak, en Tristan moest elke vier minuten naar het toilet (en daartussenin huilde hij ook). Met twee uur slaap op zak en nog steeds misselijk heb ik me toch maar naar kantoor gehesen omdat ik al rood sta met mijn ziekteverlofdagen (ik was tegen de auto geknald op afbetaling). Gelukkig ging het devolgende avond veel beter met de nachtrust.
Donderdagavond kwamen Vincent en Francis nog even langs om geleende verhuisdozen terug te brengen. Ze hadden ze geleend op onze voorwaarde dat we er maar tien zouden terugkrijgen maar ze probeerden ze toch allemaal bij ons te lozen. Daar zijn we niet ingetrapt dus de rest ging weer mee naar huis. Het was een gezellig avondje en we zijn van plan dat vaker te doen.
De afgelopen week bedachten we weer hoe blij we zijn met onze keuze voor Australië maar ook voor Adelaide. Erik Dekker zei al dat het hier zo relaxed is. En het weer is geweldig. Op het moment is het al elf dagen onder de dertig graden. Het mooie is dat dat hier zeldzaam is, het is al sinds 2004 niet meer zo lang voorgekomen in januari! Het nieuws werd beheerst door overstromingen én bosbranden, maar daar hebben we in onze regio allebei geen last van. Mooi weer, een prachtige omgeving, de Tour Down Under, en geen natuurrampen... ideaal!Bekijk foto's

Comments

There are no comments for this entry.

Search
Search in all entries:


Calendar
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
All Pictures
Pathfinder Special (19)
Everything is awesome (16)
Estafette (35)
Bruiloft (26)
Road Trip (57)
Sous vide (21)
Sint Laurens (30)
Jan Splinter (18)
Lazy Sundays (32)
Grampians (38)
Wielen (27)
Denen (26)
Strikers kampioen (37)
Min of meer vakantie (39)
Warm en koud (30)
Zomerklaar (26)
Draad weer oppakken (33)
Getallen en grafiekjes (19)
Danoontje Powerrr (28)
Opgestoerd (28)
Kleine kinderen worden groot (37)
0 naar 42 in 10 (40)
Life is Bright (63)
Cirkel is ovaal (46)
Mini kampeertrip (40)
Moet niet lekker worden (30)
bij kaarslicht (26)
Uitgeteld (28)
Het heen en weer (42)
Radiostilte (35)
Wiede wiede wagen (34)
Net werk (35)
Nieuwe spullen (36)
From Holland (27)
Zaankanters (24)
Tussendoortjes (32)
Australische vakantie (58)
Op je gezondheid (44)
Ambulance Chaser (35)
Omweg is terug (24)
Vliegvakantie (36)
Puur helder (15)
Laatste keer (17)
Herbeginnen (16)
Veel te druk (18)
Stansbury (44)
Er in en er uit (14)
Great Indoors (26)
Loopt lekker (19)
Brandhout (22)
Herfst geworden (22)
Latertjes (32)
Fikkie stoken buiten en binnen (46)
by 3 wickets (27)
Giftige bruine (35)
Doorbroken (17)
Aftellen geblazen (24)
Schooljongens (38)
Zonder zijwieltjes (87)
Reuzenschildpad (36)
Blog aan het been (70)
Morialta en Melbourne (36)
zwart (34)
Zware jongens (14)
Zijn en of haar gangetje (12)
Zevenmijlslaarzen (18)
Wisselend succes (20)
Wining and dining (39)
Willunga (11)
Werkweek (8)
Week2 (21)
We zitten er warmpjes bij (8)
Waterschade (23)
Wallace and grommets (25)
Waar is de vakantie (33)
Vouwfiets (7)
Verhuizen en vallen (17)
Van huis naar thuis (15)
Van eigen bodem (18)
Tranenparty (9)
Tour Down Under (10)
Tien (9)
Thuis maar dan anders (25)
Teveel nieuws (13)
test (5)
Technicolor (9)
Sweet Windy and Lofty (14)
Summer in the city (12)
Stuivertje wisselen (12)
Strand en park (10)
Stijgende lijn (29)
Steeds slimmer (9)
Stapje voor stapje (10)
Spanning maar geen sensatie (11)
Snotneusjes (15)
Sleepover (19)
Sedunary (13)
Schoon genoeg (9)
Ride to work (18)
Racen (10)
Quite a shock (17)
Queen or King of the Mountain (14)
Pyjama drama (28)
Pitstop (19)
Performance enhancement (21)
Party time (21)
Party animals (19)
Paasplaatjes (24)
Overlopers (17)
Out with the new (22)
Out camping (35)
Open deur (29)
Op de lange latten (48)
Onkaparinga (26)
Nul uit drie of twee uit drie (18)
Nieuwe uitdaging of toch niet (21)
Nieuwe start (20)
Niet zonder ongelukken (27)
Nice work (27)
Nazomeren (23)
Naar de kraaien (10)
Mount Lofty Challenge (11)
Moeder en kind (19)
Moe what else is new (23)
Mildura (14)
Michelinmannetje (13)
Met blijdschap (9)
Merry Christmas (7)
Meerdere mijlpalen bereikt als het goed is (14)
Magpie swoop (21)
Lustrum (10)
Lopende zaken (9)
Logeerpartijtje (10)
Little brother (12)
Lijmpoging (16)
Lichtpuntjes naar kerst (10)
Lekker weg in eigen land (48)
Laurens zonder L (25)
Late arrival (29)
LAT Relatie (22)
Lady Luck (6)
Koperdriehoek (34)
Koala ervaring (18)
Kleurrijke week (10)
Kijken naar de koers (5)
Kiezen met verstand (14)
Kastje en muur (15)
Kapot (18)
Kamperen en snoeien (14)
Kaasfondue (21)
Just add water (16)
Jingle all the way (49)
In drieen (20)
In aantocht (14)
Huis nummer 14 (16)
Housewarming en andere feestjes (9)
Hoog bezoek no2 (34)
Hoog bezoek (16)
Highway to the crumbs (6)
Het vliegt voorbij (9)
Het leven een feest (12)
Heet onder de voeten (50)
Heen en heen (45)
Harder dan alles (16)
Happy New Year (40)
Happy Holidays (25)
Halfvol (14)
Hairy fairy (11)
Goed op weg (8)
Gelijk prijs (10)
Geen roze bril (8)
Geen examen wel uitslag (13)
Gebak in overvloed (37)
Gaan en komen (17)
Filterzand (9)
Filmpje (16)
Fikkie (24)
Fietsfestijn (21)
Fietsen geeft vleugels (26)
Fiets en Fair (20)
Feesten partijen (22)
Feestdagen (22)
Farewell (15)
Etappekast (16)
Entertaining (12)
Egghunt (3)
Eerste tweede laatste (29)
Eerste keer (34)
Eerste diploma (32)
Eenjarig (46)
Een zalig paasfeest (27)
Een man met een missie (17)
Een beetje van alles (12)
Dutch Tall Ships (30)
Duizend duizendpoten (47)
Downs maar vooral ups (15)
Diversen 1 (27)
De zoo en zo (29)
De ultieme test (24)
De tijd vliegt de cake nog net niet (28)
De pot op (5)
De gemotoriseerde mens (13)
De dubbele 21 (19)
De conferentie van Auckland (3)
De bumper bummer (21)
Dat kon je wel zien (16)
Daar zij licht (11)
Corkscrew Revanche (14)
Climb that bridge (13)
City to bay (14)
Chillen (9)
Buurten bij buren (16)
Buitelingen (15)
Brokkenpiloot (21)
Breekt zo lekker de week (18)
Bramen (15)
Borrelen (13)
Bikkel op bezoek (16)
Bijna maar toch niet (13)
Bergbeklimmen (17)
Begin Pauze Einde (12)
Badkamergeheimen (18)
Back in the Saddle (15)
Baanvak en wissel (10)
Autojacht (25)
Australialia (11)
Amys Ride (17)
Amy oh my (13)
Achter de rug (14)
Aan het werk (14)
39 (15)
32 lentes en lente (14)
All Entries
  Pathfinder Special
  Everything is awesome
  Estafette
  Bruiloft
  Road Trip
  Sous vide
  Sint Laurens
  Jan Splinter
  Lazy Sundays
  Grampians
  Wielen
  Denen
  Strikers kampioen
  Min of meer vakantie
  Warm en koud
  Zomerklaar
  De draad weer oppakken
  Getallen en grafiekjes
  Danoontje Powerrr
  Opgestoerd
  Nederland zet de Bloemetjes buiten
  Kleine kinderen worden groot
  Van 0 naar 42 in 10 jaar
  Life is Bright
  De cirkel is ovaal
  Mini kampeertrip
  Het was weer raak
  Het moet niet lekker worden!
  Dineetje bij kaarslicht
  Uitgeteld
  Het heen en weer
  Radiostilte
  Wiede wiede wagen
  Net werk
  Veel nieuwe spullen
  Dirk fom Holland
  Boer zoekt Zaankanters
  Tussendoortjes
  Australische vakantie
  Op je gezondheid
  Ambulance Chaser
  De omweg is terug
  Vliegvakantie
  Puur helder water
  Laatste keer
  Herbeginnen
  Veel te druk
  Naar Stansbury en de rug
  Er in en er uit
  The Great Indoors
  Loopt lekker
  Brandhout
  Herfst geworden
  Latertjes
  Fikkie stoken buiten en binnen
  Australia won by 3 wickets
  Giftige bruine
  Doorbroken
  Aftellen geblazen
  Twee schooljongens
  Zonder zijwieltjes
  Reuzenschildpad
  Blog aan het been
  Bloemlezing 4
  Morialta en Melbourne
  Buitelingen
  Fiets en Fair
  Wining and dining
  Gebak in overvloed
  Verhuizing naar Amerika
  Encore
  Feesten en partijen
  Borrelen
  Fikkie
  De tijd vliegt de cake nog net niet
  Koperdriehoek
  Moe what else is new
  Wallace and grommets
  Meerdere mijlpalen bereikt als het goed is
  Sleepover
  Hoog bezoek no2
  Wisselend succes
  Nieuwe start
  Nazomeren
  Nieuwe uitdaging of toch niet
  Achter de rug
  Niet zonder ongelukken
  Heet onder de voeten
  Happy New Year
  Party animals
  Autojacht
  De ultieme test
  Queen or King of the mountain
  De dubbele 21
  Late arrival
  De open deur
  Dutch Tall Ships
  Waterschade
  De bumper bummer
  Just add water
  Koala Ervaring
  Quite a shock
  Eerste diploma
  Technicolor
  Eerste keer
  Twee keer een heenreis
  Mildura
  39
  Kapot
  Racen
  The hairy fairy
  Tien
  Onkaparinga
  Fietsfestijn
  Performance enhancement
  Highway to the crumbs
  Jingle all the way
  Buurten bij buren
  Het leven een feest
  Al het goede komt in drieën
  Pitstop
  Filmpje
  Out camping
  Amy oh my
  Badkamergeheimen
  Kamperen en snoeien
  Ride to work
  Hoog bezoek
  Stijgende lijn
  Halfvol
  City to bay
  Back in the Saddle
  In aantocht
  Vouwfiets
  Fietsen geeft je vleugels
  Lady Luck heeft pauze
  Harder dan alles
  Party time
  Pyjama drama
  Etappekast
  Michelinmannetje
  Naar de kraaien
  Van eigen bodem
  Van het kastje en de muur
  Waar is de vakantie?
  Laurens zonder L
  Farewell
  Een pijnlijke leegte
  Kiezen met verstand
  Baanvak en wissel
  Zijn en of haar gangetje
  Gelijk prijs
  Out with the new
  Met blijdschap delen wij mee
  Stuivertje wisselen
  Paasplaatjes
  Egg Hunt
  Verhuizen en vallen
  Mijn bekering
  Revanche op Corkscrew
  Mount Lofty Challenge (min of meer)
  Summer in the city
  Willunga
  Bramen
  Bloemlezing 3
  Aan het werk dan maar zeker?
  Filterzand
  Lustrum
  Werkweek
  Feestdagen
  Het breekt zo lekker de week
  Geen roze bril
  Op de lange latten
  Duizend duizendpoten
  We'll climb that bridge when we come to it
  Zevenmijlslaarzen
  Draad- en draadloosloos
  De eerste, de tweede en de laatste
  Het is een gaan en komen
  Bikkel op bezoek
  Entertaining
  Amy’s ride
  Van huis naar thuis
  Goed op weg
  Bloemlezing II
  Schoon genoeg
  Thuis maar dan anders
  Een kleurrijke week
  Magpie swoop
  Tristan Bloemlezing
  Little brother is watching you
  Downs, maar vooral ups
  De pot op
  Teveel nieuws voor één week!
  Kaasfondue in de lente
  Jaar
  Moeder en kind
  LAT Relatie
  Het leven down under staat op z'n kop
  Overlopers
  Tristan Treuzel
  Chillen!
  Feest
  Een dierentuin
  Kijken naar de koers
  Snotneusjes
  Dat kon je wel zien dat was ik
  Lijmpoging
  Steeds slimmer
  Daar zij licht
  Lopende zaken
  Het vliegt voorbij
  Sweet, Windy and Lofty
  De conferentie van Auckland (evaluatierapport)
  Housewarming en andere feestjes
  Een zalig paasfeest
  Australialia
  Een man met een missie
  Fail te moeilijk
  We zitten er warmpjes bij
  Nog geen examen maar wel al de uitslag
  Brokkenpiloot
  Een beetje van alles
  Zware jongens
  Vergeten omdat het in de agenda stond
  Australiërs hebben geen ballen
  Bergbeklimmen
  De val van de muur
  De gemotoriseerde mens
  Bijna... maar toch niet
  De L van Laurens
  Nul uit drie of twee uit drie?
  Tour Down Under
  De zoo en zo
  Het werkt weer
  Lekker weg in eigen land
  Lichtpuntjes naar kerst
  Happy Holidays!
  Such a perfect day
  Van confusion naar surety
  Er is één éénjarig
  Verwennerij en interviews
  Begin, Pauze, Einde
  Merry Christmas
  Stapje voor stapje
  Spanning maar geen sensatie
  Much ado about nothing
  Huis nummer 14 heeft huisnummer 5
  Gezelligheid, ontspanning en stress
  Strand en park
  32 lentes en lente
  Nice work (if you can get it)
  Sedunary Road
  In de verlenging
  Onze ozzie boys!
  Zwart voor de ogen
  Creepy Crawlies
  Verkennen en wennen
  Creche, regelwerk en uitstapjes
  Een hoop kennismakingen
  Plaatjes bij de praatjes
  The kids...and some more
  Finally een stukje van mij...
  Op reis zonder sleutels
  De Tranenparty
  Nog latere (en dus zwaardere) loodjes
  De laatste loodjes
  Een Dak Down Under!
  Visum staat in het paspoort!
  Weer een stap gezet
  Sorry, geen interviews
  Visum ophalen in Berlijn
  Case Officer voor Nieuw-Zeeland!
  Visum Australië binnen!
  Medische keuring Australië
  Australië: Case Officer toegewezen
  Julian is er!
  Aanvraag ontvangen door NZ
  Aanvraag NZ op de post!
  Medical examination NZ
  Foto voor medical NZ
  Toch vervolg aan Nieuw-Zeeland
  Aanvraag Australië voltooid
  Visumaanvraag Australië ingediend
  Huis verlaten en overgedragen
  Wijzigingen in immigratieregeling
  Uitslag van de ACS!
  Gemeen mailtje van de ACS
  Informatiemap van NZ binnen
  Invitation To Apply!
  Nieuws na de vakantie
  Pff... RPL klaar en op de bus
  EOI selected!
  EOI ingediend
  Uitslag IELTS binnen!
  IELTS: English spoken
  Van eigen beek naar Oosterbeek
  Vaarwel Eduard
  RPL en referenties...
  Wat moet je doen voor een visum?
  Australië of Nieuw-Zeeland?
  Emigreren: waarheen, waarvoor?
About Us

Karla, Laurens, Tristan en Julian
Op dit blog houden we geïnteresseerden op de hoogte van onze emigratie.